radio zum
Style
Lecturi de toamnă cu un scop comun

Toamna asta debutează cu cele mai captivante lecturi. Fie că sunt ficțiune sau non-ficțiune, aceste cărți au un obiectiv important în comun: cel de a oferi cititorului o viziune clară asupra consecințelor educației noastre și alegerilor pe care le facem.

1. „The Magician” de Colm Tóibín Cu o eleganță aparte și foarte prudent, Tóibín își prezintă romanul mult așteptat în care povestește despre viața tumultoasă a faimosului scriitor Thomas Mann, laureat al premiului Nobel pentru Literatură. Vei descoperi un personaj cu un șir de contradicții intense, de la patriotism, la faimă, dragoste neîmpărtășită, viața de familie, exil și repercusiuni previzibile pe timp de război - un portret intim și emoționant din perioada secolului 20.

2. „Harlem Shuffle” de Colson Whitehead Whitehead, dublu laureat al prestigiosului Pulitzer, pare să dea o nouă lovitură cu cel mai proaspăt roman al său - „Harlem Shuffle”. O operă de ficțiune criminală care conturează vibe-ul Harlemului din New York din anii 60 prin povestea de viață a unui dealer de mobilă uzată, care, deși se bucură de o reputație bunicică în comunitatea sa, noțiunile de furt și scheme dubioase nu îi sunt străine. Cu o familie de întreținut și vise de urmat, protagonistul lui Whitehead este surprins în mijlocul unui jaf de proporții, regăsindu-se tot mai mult într-o lume a corupției și a criminalității.

3. „We Are All Whalers: The Plight of Whales and Our Responsibility” de Michael J. Moore Deși sacrificarea balenelor în scop comercial este interzisă în lume de mai bine de trei decenii, tot mai multe cetacee, deja amenințate de dispariție, continuă să piară din cauza oamenilor. Cu o carte convingătoare care documentează și demonstrează atrocitățile față de balene vine și cercetătorul marin Michael J. Moore. Pe lângă faptul că bate alarma, autorul propune și măsuri drastice pentru protecția balenelor.

4. „Beautiful World, Where Are You” de Sally Rooney La ai săi 20 și ceva de ani, Sally Rooney a cunoscut faima cu romanul ei de debut: „Conversations With Friends”. Cartea, aparent placidă cu personaje milenare a fost un succes instantaneu. Cea mai recentă operă a sa are, relativ, aceiași protagoniști, din același segment demografic - deja nu mai sunt la colegiu, fiecare are format câte un background socio-economic, cu diferite responsabilități de viață de adult la orizont.

5. „Washington at the Plow: The Founding Farmer and the Question of Slavery” de Bruce A. Ragsdale Despre George Washington se știe, în mare parte, că a fost general și primul președinte al Statelor Unite ale Americii. Ragsdale îi împrospătează biografia, în care susține că majoritatea vieții sale, Washington a fost fermier și că anume cunoștințele sale agrare i-au servit în activitatea de conducător. Autorul este convins că priceperea lui Washington de a construi o națiune era strâns legată de conceptul de cultivare a terenurilor, iar tentativa lui de a moderniza tehnicile agricole l-au determinat să reconsidere și, în cele din urmă, să respingă sclavia, întrucât prin munca forțată nu putea obține productivitatea pe care și-o dorea.

6. „Empire of Rubber: Firestone’s Scramble for Land and Power in Liberia” de Gregg Mitman O carte tulburătoare despre capitalism, exploatare rasială și distrugerea mediului din Liberia. Istoricul Mitman dezvăluie imperiul ascuns al Americii în Liberia - cea mai mare plantație de cauciuc din lume, exploatată până în prezent de către grupul american Firestone, cu niște consecințe devastatoare pentru această țară africană. Cartea lui Mitman se încheie cu anii 60, într-un punct în care, după cum sugerează autorul: extragerea agresivă a resurselor naturale ale țării, în combinație cu mica elită de la conducerea societății liberiene, au stat la baza declanșării unor violente războaie civile în Liberia.

Sursa: Bloomberg